Yaşa dayalı ayrımcılık Mesleki Gelişimi, Esenliği ve Şirket Kültürünü etkiler ve özellikle yaygın bir ayrımcılıktır ancak sıklıkla göz ardı edilir.
⌛️ Çalışanların çoğunluğu iş yerinde yaşa dayalı önyargı veya ayrımcılık deneyimi yaşıyor ve yaş ayrımcılığı sadece var olmakla kalmıyor, aynı zamanda inanmak isteyebileceğimizden daha görünür durumdalar.
⚠️ Yaş ayrımcılığını genellikle kariyerlerinin son yıllarında insanları etkileyen bir şey olarak düşünürüz, gerçek şu ki yaş ayrımcılığı her yaşta ve aşamada olumsuz sonuçlara yol açabilir.
🔥 Yaş ayrımcılığının var olmadığı hiçbir rol veya sektör yoktur ve bu nedenle, kendini gösterebileceği birçok yol vardır.

Women of Influence+ tarafından 9 Ocak 2024 ve 4 Şubat 2024 tarihleri arasında 46 ülkede tüm demografi ve sektörlerden 1.250 çalışan kadınla yapılan küresel bir anketten elde edilen verileri kullanarak yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, çalışanların yalnızca azınlığı iş yerinde ileri yaş ayrımcılığını ele alacak politikalara sahip olduğunu bildirdi. https://www.womenofinfluence.ca/ageism/
Araştırmacılar, yaş ayrımcılığının kadının genel benlik algısına ve esenliğine zarar verebileceğini ve önemli kişisel sonuçlara yol açabileceğini buldular ve bunları aşağıda gösterildiği gibi sınıflandırdılar:
❌ Kendine güvenin azalması
❌ Streste artış
❌ Değerlerini kanıtlamak için aşırı tazminat ödemek veya daha çok çalışmak zorunda kalmak
❌ Yeteneklerini ikinci kez tahmin etmek
❌ Ruh sağlıkları üzerinde olumsuz etki
Araştırmacılar gerçek değişimin başlaması için uygulanabilir beş öneri sunuyor:
1️. Farkındalığı artırıp eğitim ve öğretim sağlayın. İlk adım bu ileri yaş ayrımcılığını kabul etmektir.
2️. Önleyici politikalar uygulayın ve insanları sorumlu tutun.
3️. Karşılıklı mentorluk programları geliştirin. Yaş ayrımcılığına çözüm olarak mentorluk çağrısı.
4️. İşe alırken ve işe alırken belli yaş üstü yetkinliklere odaklanın.
5️. Yaş ayrımcılığını Çeşitlilik Eşitlik ve Katılımcılık (DEİ) stratejisinin, girişimlerinin ve programlarının bir parçası olarak dahil edin.
Yaş ayrımcılığı, dünyanın dört bir yanındaki işyerlerinde büyük ölçüde mevcuttur. Araştırmacılar, her bireyin (erkek veya kadın) yaş ayrımcılığıyla mücadele etme sorumluluğu olduğuna ve bunu yaparken çeşitliliğe her biçimiyle gerçekten değer veren bir kültür yarattığına inanıyorlar.
✍ Sizce kuruluşlar yaş ayrımcılığıyla nasıl etkili bir şekilde mücadele edebilir ve işyerinde her türlü ayrımcılığa karşı nasıl bir kültür oluşturabilir?