ADP Araştırma Enstitüsü® tarafından ADP Bordro ve İK verilerinden elde edilen verileri kullanarak yayınlanan yeni bir araştırmaya göre son beş yılda Z kuşağı yöneticilerinin sayısı üç kattan fazla arttı, ancak öte yandan diğer nesillere göre daha az terfi ettiler!
💡 1997 ve 2012 yılları arasında doğan Z kuşağı çalışanları, son yıllarda yönetimsel ayak izlerini üç kattan fazla artırdı; bu, işyerini yeniden şekillendiren demografik bir değişim.
🏆 İlk kez işverenler Z kuşağını Baby Boomer kuşağı kadar sık yönetime terfi ettiriyor.
💪 Y kuşağı ve X kuşağı hâlâ diğer kuşaklara kıyasla yönetime daha sık terfi ettiriliyor. Ancak Z Kuşağı Baby Boomers'ı iki yıl önce yakaladı.
1997 ve 2012 yılları arasında doğan Z kuşağı, dört yıl gibi kısa bir sürede işgücündeki ayak izini hızla büyüttü. Çalışılan toplam süredeki payı 2019'dan bu yana iki katından fazla arttı.
ADP Araştırma Enstitüsü tarafından analiz edilen ADP bordro ve İK verilerine göre, şu anda tüm işe alımların üçte birinden fazlasını ve toplam işgücünün yüzde 16,8'ini oluşturuyor. https://www.adpri.org/gen-z-rises-into-management/
Z kuşağının en yaşlı üyeleri bu yıl 27 yaşına giriyor. Bu, işverenlerin bu neslin işgücüne girişinin ötesini düşünmesi ve Z kuşağının geleceğin işgücünü nasıl yöneteceğini düşünmesi gerektiği anlamına geliyor.
Araştırmacılar, Z kuşağının hızlı yükselişini üç faktörün tetiklediğine inanıyor:
1. İşverenler, Z kuşağı çalışanlarını 2023'te 2019'a göre 1,2 kat daha hızlı yönetime terfi ettirdi. Son üç yıldır, işverenler Z kuşağını Baby Boomers (1946 ve 1964 arasında doğanlar) kadar sık yönetime terfi ettirdi.
2. Z kuşağı çalışanları sadece yönetime geçmekle kalmıyor, daha fazlası orada kalıyor. İşverenler, Z kuşağı yöneticilerini 2023'te 2019'a göre 1,8 kat daha fazla üst pozisyonlara terfi ettirdi.
3. Z kuşağının, doğrudan raporlarla doğrudan yönetim rollerine alınan çalışanların payı 2019'dan bu yana iki kattan fazla arttı.
Araştırmacılar, doğrudan bağlı olan Z kuşağı yöneticilerinin Baby Boomers'a göre daha az terfi almasının 2 nedeni olduğuna inanıyordu:
✔️Z Kuşağı, Baby Boomers kuşağına göre daha az eğitim, deneyim ve eğitim gereksinimi olan işlerde çalışma eğilimindedir; bu da Z Kuşağı yöneticilerinin neden daha az sıklıkta üst sıralara çıktığını kısmen açıklıyor.
✔️ Z kuşağı yöneticileri, kariyer gelişimi açısından nispeten düşük fırsatlara sahip sektörlerde çalışma eğilimindedir; bu da onların neden Baby Boomers kuşağına göre daha az sıklıkta üst sıralara çıktıklarını kısmen açıklamaktadır.
Son olarak araştırmacılar, organizasyonun aşağıdaki önlemleri almasını tavsiye ediyor:
➡️ Yönetimde demografik değişime hazırlanın
➡️ Aşırı tepki vermeyin
➡️ Farklı nesillerin birbirini nasıl algıladığına dikkat edin
Z kuşağına ilişkin bu ilginç araştırma, şirketlerin pandemiden daha ciddi şekilde etkilenen bu kuşağın isteklerine daha dikkatli davranması gerektiğini gösteriyor çünkü işlerinde yönetim rolünde giderek daha fazla liderlik yapacak olanlar onlardır ve kuruluşlar için yarının iş dünyasının başarısı özellikle Z kuşağının yeteneklerini yönetme şekillerine bağlıdır.